»Večina tega, kar jemo, je odveč. Živeli bi lahko s četrtino tega, kar pogoltnemo. Druge tri četrtine so zato, da živijo zdravniki«.

Zveni zelo moderno, kajne? No, prav ta domislica je bila napisana na spoštljivem zavitku egipčanskega papirusa.

Kaj je prehrana in kakšna je razlika med prehrano in stimulacijo?

Da bi prehrana ohranjala življenje in dobro počutje ter omogočala razvoj, mora biti organska. Anorganske snovi v majhnih količinah stimulirajo. Toda če jih jemljemo v večjih količinah in dlje časa, lahko te iste anorganske snovi (ki se sicer na splošno uporabljajo kot začimbe in za povečanje normalne sočnosti živil) povzročijo okvaro vitalnih organov.

Ko so preučevali kosti ljudi, ki so živeli v davnih časih, so ugotovili, da so bili njihovi zobje v odličnem stanju, tudi če so bile njihove lobanje poškodovane. Prehrana naših davnih prednikov je bila namreč sestavljena iz 80 odstotkov rastlinskih snovi, kar razloži odlično stanje njihovih zob.

Danes zelenjava predstavlja samo 5 odstotkov naše prehrane in seveda se je v enakem razmerju spremenilo tudi naše telesno počutje. Sodoben človek je utrujen, ima čire, visok pritisk, migreno, potrebuje veliko stimulacije in je nevrotičen. Postal je velik porabnik vitaminov, sredstev proti kislini, pomirjeval, poživil in drugih farmacevtskih izdelkov, s katerimi si želi povrniti izgubljeno ravnovesje v prehrani in telesu.

Hrana enega je strup za drugega

Knjižne police polnijo knjige, ki govorijo o pravilni, uravnoteženi prehrani. Celo tako stara zgodba, kot je zgodba o Adamu, Evi in jabolku, daje nekaterim živilom posebno vrednost. Toda vedno bodo obstajali ljudje, ki bodo s posebnimi argumenti proglasili, da so odkrili čudežno zdravilo v takem živilu ali taki skupini živil.

Toda v resnici je dobra hrana odvisna od vsakega posameznika. Kar je dobro za nekoga, je lahko za drugega »strup«. Nekatere kombinacije živil so namreč lahko nevarne za posameznikov organizem, čeprav oseba misli, da se prehranjuje pravilno.

Na primer, kadar postanejo prebavni sokovi toksični, je kemična sestava prebave motena. To je vedel že Hipokrat, ko je govoril o »zlih sokovih«. Tako lahko toksična žolč in sok trebušne slinavke, ki se zlivata v tanko črevo in pomešata z zaužito hrano, preprečita pravilno prebavo celo najboljših živil. Zato, tudi če uporabljamo najkakovostnejše sladkorje in škrobnata živila, lahko zaradi nepopolnega kemičnega delovanja prebavnih sokov beljakovine povzročijo tumorje, maščoba čire, sladkor kisle otekline, vitamini in organske soli pa stanje škodljive stimulacije.

Kakšna je dobra prehrana?

Za določitev prave prehrane je potrebno individualno opazovanje posameznika, s katerim ugotovimo stanje njegovih žlez, kemično ravnotežje, dednost, navade in funkcionalne težave organov, ki uravnavajo prebavo. Šele takrat lahko predlagamo pravilno prehrano, ki odgovarja samo njegovemu organizmu in mu ne bo povzročala škode.

In na koncu še naslednja misel:

  »Če današnji zdravniki ne bodo postali prehranski strokovnjaki prihodnosti, bodo današnji strokovnjaki za prehrano postali zdravniki prihodnosti.«