Shujševalne kure so danes zelo pogost predmet pogovorov. Čeprav je javnost kar naprej bombardirana z opozorili, da je debelost ena najresnejših težav, ko gre za delovanje telesa, ta ostaja ena najtežje ozdravljivih bolezni. Naše prehrambne navade in družbeni običaji prispevajo k temu, da je problem vedno hujši.

Če pomislim na vse, kar je že bilo natisnjenega v knjigah, revijah ali časopisih, a ni dalo posebnih rezultatov, potem o tej temi ne morem spregovoriti brez pomislekov. In ti so številni.

Nihanje teže povzroča težave

Nekateri bolniki izgubijo težo za nekaj časa, toda kakor hitro se vrnejo na stare navade, jo spet pridobijo. Toda pozor ‒ menjava debelih obdobij, ko človek je brez omejitev, in suhih obdobij, ko se drži diete, je eden od vzrokov za zvišan pritisk in poškodovane krvne žile.

Post – čudežno zdravilo?

Časopisni članki občasno poudarjajo, kako učinkovit je post, kot da bi šlo za novo odkrito terapijo. Toda post ni nič novega, saj je pogosto omenjen že v Svetem pismu in tudi Hipokrat ga je uporabljal.

Toda pozorpopoln post je lahko nevarna metoda, če ga ne nadzoruje strokovnjak, ki zelo dobro pozna tehniko posta. Nikoli se na lastno pobudo ne lotevajte nenadzorovanega posta, daljšega od dveh dni.

Kadar se hočemo postiti, je zelo pomembno vedeti, ali je debelost posledica nabiranja normalne maščobe ali stanje toksične oteklosti, ki lahko povzroči akutno krizo toksemije, ki ima lahko hude posledice in lahko celo povzroči usodni konec.

Post ni igra, zahteva strog nadzor usposobljenega strokovnjaka. Ljudje, ki trpijo za debelostjo, morajo upoštevati, da do nje ni prišlo čez noč. Najzanesljivejša metoda je zato počasen in postopen proces izločanja in razstrupljanja s kratkimi ponavljajočimi se posti, ki občutljivim in utrujenim organom ne povzročajo pretiranega napora. Večina ljudi, ki se postijo, se počuti šibke in bi zato morali imeti čim manj fizičnih naporov ali pa se celo držati popolnega počitka v postelji.

Čudežna sredstva za hujšanje

Odpravljanja debelosti se ljudje lotevajo na vse možne načine. Osebno pri posvetu priporočam ljudem med drugim »popravljen« način prehrane, ki jo sestavljajo meso, zelenjava in sadje v primernih kombinacijah. Zaradi takšne prehrane uspe mnogim ne samo odpraviti debelost, temveč se hkrati uravnovesijo tudi njihova presnova in druge funkcije v organizmu. Proces vsak posameznik izkuša drugače, ena od najpogostejših posledic je izboljšano počutje v lastnem telesu in duhu. To ljudem omogoča početi stvari drugače kot pred spremembo prehrane, pozitivno pa se prilagodi tudi njihov življenjski stil, kar je pri celostnem pristopu ključnega pomena.

KIS

Večina pacientov verjame, da je kis dober in ga pridno uživajo kot sredstvo za hujšanje. Sama sem drugačnega mnenja, saj je eden od učinkov kisa, da vsrka fosfor iz telesa in tudi spodbuja delovanje ščitnice. Ko se fosfor izčrpa, nadledvično delovanje oslabi, kajti fosfor je ena od aktivnih sestavih nadledvičnega izločanja. Ljudje, ki uporabljajo dieto s kisom že po nekaj dneh dobijo simptome; glavobol, zamašeno grlo, izkašljevanje in izpljuvanje izmečka preko sluznice, srčne bolečine, kisel znoj, izmenična vročica in tresenje ter hitro utripanje srca. Teža se prične izgubljati zaradi povečane aktivnosti ščitnice in okvare nadledvične žleze. Kis je telesna odpadna snov in ga včasih lahko najdemo v urinu. Kadar ga jemljemo v majhnih količinah, ima lahko poživljajoč učinek podobno kot limonin sok. Sicer pa kis ni primeren za hujšanje!

MESNA PREHRANA

Nekateri »strokovnjaki« celo svetujejo, da bi se borili proti debelosti in tudi proti drugim boleznim samo z mesno prehrano. Po mojem mnenju lahko prevelika količina beljakovin deluje toksično pri osebah, ki jim jetra ne delujejo dovolj, zaradi tvorjenja toksičnih maščobnih kislin. Te lahko povzročijo ture in druge kožne bolezni. Dieta z visokimi količinami beljakovin nedvomno povzroča izgubo teže, pojavi pa se tveganje, da bo povzročila druge bolezni. Zato jih ne priporočam. Kadar pridejo k meni na posvet veliki jedci mesa, iz njihove diete ne morem nasilno črtati mesa, ker bi umrli od onemoglosti. Čeprav se sama ne strinjam z mesno dieto. Zadeve se lotevam postopoma po predhodni anamnezi in diagnostiki.

JEJ MANJ

Nasvete, naj jedo manj, bolniki nikoli ne sprejmejo naklonjeno. Navajeni so zaužiti določeno količino hrane in so zadovoljni šele, ko so dobro napolnili svoje želodce. Tako imajo raje, da še naprej jedo po svoji izbiri in živilom dodajo snov, ki bi jih obvarovala pred grozečo debelostjo. Ti aditivi, pa naj gre za dišave ali olja, so pogosto neučinkoviti in skoraj vedno nevarni.

Nobena dieta, ki temelji na predpostavki, da količina zaužitih kalorij ni pomembna, nima znanstvene osnove. Kalorije so namreč zelo pomembne. Nevarno je uživati velike količine olj ali tablet za zmanjšanje teka.

KOMBINACIJE DVEH VRST HRANE

Nekatere diete celo priporočajo, da se držimo nekaj dni zaporedoma samo kombinacije dveh vrst hrane; ovčjega mesa in ananasa – grenivke in črne kave – banane in posnetega mleka.

To so slabo uravnotežene in enolične diete. Dieta z grenivkami in črno kavo je posebej škodljiva. Močno kisla grenivka lahko izčrpa natrij iz jeter. V nekaterih primerih zaradi diete na osnovi grenivke pride do izgube zob.

Kakšna je vaša teža?

Vprašanje debelosti je resnično pomembno. Nositi nekoristno težo ni samo vprašanje izgleda, temveč tudi dolžine življenja.

Toda preden obravnavam debelost, paciente uvrstim v eno zmed treh kategorij: velik jedec, endokrini vzroki, prevelika teža zaradi toksemije.

VELIK JEDEC

Osebe, ki trpijo predvsem zaradi preobilice hrane na mizi, so najštevilnejše. V tem primeru je najbolj samoumeven nasvet omejitev količino zaužite hrane, vendar so prehrambne navade tako zelo zasidrane v ljudeh, da se jim težko odpovejo. Zato so zanje najpomembnejša živila, ki vsebujejo čim manj kalorij, in trdna volja.

Kadar čutijo takšni ljudje potrebo po »grizljanju« med obroki ali pri gledanju televizije, jim priporočim surovo ali kuhano sadje, nikoli pa suhega sadja, ker je prebogato s sladkorjem. Pravilnega in neškodljivega zmanjšanja teže seveda ni mogoče doseči s čarobno hitrostjo, kar tudi ni namen, če naj bi bile rešitve dolgoročne. Bolje kot dobiti bitko naenkrat je postopno zmagovati, kar velja tudi v tem primeru: priporočljivo je počasno, a konstantno zmanjševanje teže.

ENDOKRINI TIP 

Pri debelih ljudeh endokrinega tipa je problem drugačen. Osebe, ki trpijo za tem, so v glavnem nadledvični tipi ali imajo okvaro nadledvične žleze. Težo pridobivajo ne da bi jedli preveč. Ker imajo trdno postavo, se jim nabira maščoba zaradi uživanja sladkorjev, moke in maščob. Dieta s pustim mesom, nesladkanimi pijačami, svežim in kuhanim sadjem, kuhano zelenjavo brez škroba jim bo koristila – če se je bodo vztrajno držali. Smetano, meso, jajca, živalske maščobe in omake je treba črtati. Priporočljiva je telovadba, da ohranijo mišično napetost in spodbudijo porabo ogljikovih spojih. Začeti je treba z lahkimi gibi in postopoma preiti na težje vaje.

TOKSIČNA DEBELOST
Obravnavanje tretje kategorije, toksične debelosti, predstavlja najtežji problem. V tem primeru je odvečna teža posledica zadrževanja vode in sluzi v limfovodih. Poškodovana jetra in ledvice ne morejo dovolj hitro izločati strupenih snovi, ki so se nakopičili v tkivih in jih napolnile. Ko takšen bolnik začne z dietami ali postom, se napor v jetrih in ledvicah zaradi prebave zmanjša in bolnik trpi za tako imenovano »krizo izločanja«. To ga lahko tako prestraši, da celo izgubi pogum za nadaljevanje strokovne obravnave.

Jetra so občutljiva na sladkorje, moke, maščobe, beljakovine, kavo, čaj, čokolado, kis, sol ali katerokoli drugo začimbo. Kadar jim pustimo, da se postijo 48 ur, lahko v njihovem urinu najdemo veliko količine nevarnih strupov. To je dragocen podatek, kako izdelati dieto, katere prvi rezultati se bodo morda zdeli skoraj čarovnija. Z dobro določeno dieto lahko ti bolniki izgubijo pet kilogramov na teden. Izgubijo pravzaprav svojo toksično oteklost, to je v glavnem voda, ki se je nabrala zaradi odvečnih soli in strupov.

Kadar se ta tip bolnikov drži bolj normalne diete, strašno trpi za pomanjkanjem stimulacije, počutijo se šibke in izčrpane ter potrebujejo počitek v postelji. Te neprijetne simptome je potrebno pojasniti že pred začetkom obravnave. Če po tej začetni stopnji šibkosti jetra spet začnejo normalno delovati, se jim energija povrne in njihovo stanje je precej drugačno od prejšnjega, ki je bilo stanje toksične stimulacije.

Pravi recept 

Sledite modrosti narave glede na potrebe organizma. Zato jejte zjutraj kot kralj, opoldne kot princ in zvečer kot berač.